CBGA (kyselina kanabigerolová) pro ženské zdraví

CBGA (kyselina kanabigerolová) pro ženské zdraví

Svět postindustriální společnosti se zdá být pro ženy v mnoha ohledech obzvláště toxický. 

Údaje ukazují, že ženy jsou denně vystaveny až 168 škodlivým chemikáliím z různých kosmetických výrobků a výrobků pro péči o sebe. Ačkoli existují protichůdné názory na správnost této zprávy, vědecké poznatky podporující konopí pro zdraví žen se zdají být každým dnem jasnější. Většina žen dnes projevuje zájem o konopí při chronické bolesti, rutinní péči o pleť, úzkosti a depresi. Z výzkumu provedeného společností Brightfield Group vyplývá, že většinu nových uživatelů konopí tvoří ženy, a to 59 %.

Jak ještě může CBGA pomoci ženskému zdraví?

CBGA může přinést úlevu od úzkosti a deprese, podpořit růst vlasů, vyvolat uvolňování hormonů dobrého pocitu a hrát aktivní roli při podpoře vnitřní rovnováhy. Kanabinoidy, které nezpůsobují poškození zdraví, představují bezpečné řešení v medicínském systému, který se dostává do slepých uliček. Pozoruhodným důkazem v tomto bodě je duševní zdravotní péče a chronické poruchy oxidace.

Podrobněji se CBGA pro ženské zdraví budeme věnovat níže.

Úzkost a deprese 

Podle psychologických studií trpí úzkostí a depresí intenzivněji ženy. A údaje souhlasí: většina uživatelek konopí hledá úlevu od emocionální a fyzické bolesti. CBGA interaguje s kanabinoidními receptory a spouští řadu reakcí, které pomáhají udržet mysl uvolněnou a soustředěnou. CBGA může interagovat také s receptory GABA a serotoninu a spouštět tak uvolňování hormonů dobré nálady. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení dlouhodobé užívání konopí nepředurčuje uživatele k poruchám duševního zdraví. Tříletá studie na uživatelích konopí ukázala, že lidé, kteří konopí užívali, pociťovali méně úzkostí a depresí.

Spánek

Spánek může být nejdůležitějším faktorem pro udržení homeostázy mysli a těla. Jde také o komplexní systém, na který odborníci nesou protichůdné názory. Údaje nadace Sleep Foundation ukazují, že ženy jsou až o 40 % více ohroženy nespavostí. Konopí proto může být jedinečným, bezrizikovým řešením pro ženy trpící poruchami spánku.

Menstruační bolest

Existují důkazy, které poukazují na užívání konopí ženami ve starověkém Egyptě. Starověké léky obsahovaly například drcený hmyz, med a konopí. Staroegyptské svitky uvádějí tuto bylinu jako léčebný prostředek. Jiné zdroje naznačují, že ve starém Egyptě mohla být odsunuta do porodnictví a gynekologie.

Další pozoruhodný příklad: konopí bylo aktivní součástí léčby menstruačních bolestí královny Viktorie.

Užívání konopí pro každoměsíční vylepšení ženského zdraví tedy není nic nového.

Naši předkové měli do značné míry správný instinkt používat konopí k léčbě bolesti. Kanabinoidy jako CBGA mohou vyvolat úlevu od bolesti a modulovat činnost imunitních buněk. Existují také zprávy o tom, že CBGA může mít dobrou antibakteriální aktivitu na zlatého stafylokoka rezistentního vůči meticilinu (MRSA). To může snížit pravděpodobnost nákazy stafylokokovou infekcí. 

Péče o pokožku

Několik vědců uvádí antioxidační aktivitu CBGA, která je zásadní pro optimální zdraví pokožky. Dokáže neutralizovat škodlivý účinek volných radikálů, a tím zastavit projevy stárnutí, jako je například výskyt vrásek. CBGA se také může podílet na regulaci kožních onemocnění, jako je akné a lupénka. Zařazení konopí do rutinní péče o pleť může snížit vystavení pokožky škodlivým účinkům ultrafialového záření. Pokožka je bohatá na kanabinoidní receptory, takže lokální použití CBGA je vynikající alternativou syntetických kosmetických přípravků.

Závěry

Plné uzdravení těla i mysli je přirozeným právem lidského rodu, ale v měsíci březnu vzdáváme zvláštní hold přínosu žen ve společnosti. Věnujme tedy všichni v tomto měsíci i v budoucnu trvalou snahu uctít své matky, manželky a sestry. 

Udělat si čas a informovat se navzájem o zdravotních přínosech kanabinoidů je výborný začátek.

Zdroj: https://liferesearchco.com/cbga-for-female-health/ 

Foto: Adobe Stock

Zpět na blog