Rakytník: Zdravotní výhody a potenciál plodů

Rakytník: Zdravotní výhody a potenciál plodů

Pokud se cítíte oslabení a chystáte se sáhnout po dalším šálku kávy, možná byste měli vědět o tom, že existují i jiné prostředky, díky kterým se můžete cítit lépe. Jedním z nich je například rakytník – konkrétně oranžové bobulovité plody tohoto keře. Naši předkové si vážili jejich zdravotních výhod natolik, že se staly součástí řecké mytologie. V dnešním článku společně prozkoumáme všechny zdravotní benefity, které nabízí rakytník. Tyto čarovné bobule nejen vypadají krásně na talíři, ale také ukrývají široké spektrum blahodárných látek, jimiž se může chlubit jen málo jiných plodů.

Odkud se vzal rakytník?

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je trnitý listnatý keř, který roste převážně ve vyšších nadmořských výškách Himálaje, kde má rovněž svůj původ. V tradiční čínské medicíně je používán již odpradávna k tlumení kašle, zmírnění bolesti, čištění pokožky, zlepšení krevního oběhu nebo trávení. Podle legend měl rakytníkové bobule v oblibě Pegas – bájný okřídlený kůň, který byl součástí řecké mytologie. Řekové si dobře uvědomovali sílu plodů, proto je zahrnuli do svých mýtů, ale proč se rozšířily do celého světa? Do jisté míry za to může jejich mírně tropická chuť, ovšem dalším nesporným důvodem jsou právě jejich zdravotní výhody. Ačkoliv roste převážně v Číně, Rusku, Kanadě a severních oblastech Evropy, rakytník byste našli také v zemích, jako jsou Rumunsko nebo Česká republika. V moderní době bývá využíván jako krmivo pro koně, přísada do jídel a koktejlů, prostředek k řízení eroze půdy, součást léčiv či výrobků pro péči o pleť.

Chemické složení bobulí rakytníku

  • Vitamín A – důležitý při udržování zdravých zubů a kostí
  • Vitamín E – antioxidant, podílí se na vytváření červených krvinek
  • Vitamín C – podporuje hojení, udržuje zdravé zuby a dásně
  • Vitamín K – pomáhá při srážení krve
  • Vitamíny sk. B – podílí se na výrobě energie a tvorbě červených krvinek
  • Lykopen – antioxidant, posiluje imunitu
  • Vápník – udržuje stabilní hodnoty krevního tlaku, podporuje zdraví kostí
  • Draslík – pomáhá udržovat rovnováhu tekutin a funkci svalů
  • Hořčík – důležitý pro správné imunitní funkce
  • Železo – potřebný k přenosu kyslíku
  • Fosfor – reguluje pH v těle
  • Mastné kyseliny – omega-3, 6, 9 a 7 tlumí zánět atd.

Jak vám může pomoci se zdravím? 

Obyvatelé Himálaje mluví o rakytníku jako o „posvátném ovoci”, přičemž v moderní době se uchytilo pravděpodobně kvůli svému úžasnému nutričnímu profilu. Využívány bývají zejména plody, listy a semena – nejvíce prospěšných látek však najdete v plodech. Existuje řada studií na lidech i zvířatech, přesto některé schopnosti rakytníku nebyly dostatečně prokázány. Nyní se podíváme na ty nejdůležitější zdravotní výhody, o kterých není pochyb.

  • Zdraví kůže – olej z rakytníku prokazatelně zmírňuje příznaky dermatitidy a jiných zánětlivých onemocnění kůže. Extrakt ze semen vykazuje menší účinnost, takže byste měli dát přednost výtažku z bobulí. Pokud jej aplikujete lokálně přímo na kůži, posilujete tloušťku svrchní části kůže a urychlujete proces hojení při poranění. V neposlední řadě rakytník kůži vyhlazuje, hydratuje, zabraňuje stárnutí atd.
  • Prevence srdečních chorob – vláknina, polyfenoly a antioxidanty podporují zdraví srdce a snižují riziko onemocnění. Jednak díky poklesu cholesterolu, jednak díky stabilizaci krevního tlaku. Orálně užívaný rakytníkový olej dokonce potlačuje shlukování krevních destiček, které mohou vytvořit sraženinu a znepřístupnit cévy. Tím pádem zde máme hned několik způsobů, jak rakytník dokáže předcházet srdečním chorobám.
  • Trávení a ochrana jater či ledvin – nejenže konzumace rakytníku podporuje chuť k jídlu, ale také pomáhá s trávením a vyprazdňováním. Některé studie naznačují, že dokonce lépe než řada běžně užívaných léků. Vedle toho zlepšuje funkci jater u pacientů s cirhózou, ovšem o něco vyšší účinnost byla zaznamenána v případě oleje ze semen. Také u pacientů s onemocněním ledvin došlo k celkovému zlepšení jejich zdravotního stavu.
  • Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti – schopnost potlačovat zánět je jednou z nejprobádanějších u rakytníku, čehož využijí nejen osoby s autoimunitním onemocněním, jako jsou lupénka nebo roztroušená skleróza. Díky antioxidantům navíc chrání buňky před oxidačním poškozením, které vede k neurodegenerativním a jiným poruchám. Tyto látky najdete jak v bobulích, tak listech, avšak plody jsou v tomto ohledu přece jen více účinné.
  • Potenciální (nepodložené) výhody – výzkumy na zvířatech naznačují mnoho dalších potenciálních výhod. Ty nejzajímavější zahrnují ochranu DNA před radiací, zastavení bakteriálního růstu, blokování růstu nádorů a další. Budeme si muset ještě chvíli počkat, než budou provedena testování na lidech. Do té doby se jedná o předběžné informaci, na které bohužel nemůže být stoprocentní spoleh.
Zpět na blog